om & ekzema

lama kan tak menulis/menaip, sementara aku tengah menunggu masa pukul 4pm , nak bali, type lah kejap pasal Om & Ekzema.
Om dapat detect ekzema awal sebenarnya. Masa Om kena tahan dalam wad di sebebkan virus RSV selama seminggu, kulit om kering sangat! sampai akak-akak, auntie-auntie wad semua tegur…Allah masa tue dah agak..memang ekzema, cuma tak mau ngaku..! ketegaq!

tapi masa lagi sekali bebudak nie kena HFMD.. bawa pakar kulit, and yes! it is ekzema mild/moderate…atopic dermatitis (jenis ekzema kering) and sepanjang beliau kena ekzema aku gunakan satu minyak jer…VCO. maka banyaklah bunyi-bunyi sekeliling yang mengesyorkan minyak itu ini, sabun bla bla bla…pakar kulit, herba krim bla bla … so many! sampai malas layan..aku anggukkan sahaja..tapi satu pun aku tak guna! adalah try herbal cream kacip fatimah keluaran dr zubaidi tue, tapi krim tue tak berkesan untuk Om, and yes! aku banyak berkongsi, bertukar-tukar dengan Mas & Fairuz..sebab anak kami bertiga sakit yang sama kan…so kalau kami beli ubat/krim baru…kami sesamer buat patch test! and bertukar-tukar…so jimatlah! masa nie tahu dah kewujudan moogoo..cumanya aku tak try, cari gak sample, tapi macam tak pernah terlintas pun nak try, so Mas ajar aku request sample dekat https://www.facebook.com/my.MooGoo/ so dekat sini, hantar mesej ngan dia orang, request jer sample untuk ekzema and lepas tue jangan lupa bagi feedback! so alhamdulillah Om getting better lepas guna moogoo… and now setiap bulan…errkk takder lah setiap bulan, tapi mana-mana yang habis guna kami beli hat 3 jer yang guna untuk ekzema..

and now walaupun belum pulih sepenuhnya, kami still alert alahan yang om ada, insyaAllah lepas raya nie, kami akan buat blood test di Az-zahra Bangi… moga Om baik-baik sahaja!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s